I skulpturfestivalen visar jag två verk, i slottsparken står skulpturen Förväntan, en kvinna i vit italiensk Statuario marmor från Monte Altissimo ovanför Pietrasanta på en bas av ljust grå marmor från samma stenbrott. Hon är gravid och hennes ögon är slutna, hon lyssnar inåt mot livet hon bär.

”Expecting/Förväntan”

Höjd kvinnan; 130 cm
Höjd basen; 68 cm
Bas; 56x45x42 cm

Vad har hon för relation till temat hållbarhet? Ja, förutom att materialet, marmor är ett återvunnet naturmaterial som dels håller i våra perspektiv för evigt… och inte förorenar så skulle jag också vilja säga att själva motivet, hennes form och uttryck kan relatera till hållbarhet. Vi vill ju att livet ska vara hållbart, hälsosamt och lyckligt. Vi önskar det bästa åt våra barn. Att bli förälder är också en akt av hållbarhet, vi för våra gener vidare, vi lever vidare genom våra barn. Och förhoppningsvis bryr vi oss om vår miljö och medmänniskor så att det blir en fin värld för våra barn att växa upp i. Ordet hållbarhet har många aspekter och betydelser. Det går att applicera både fysiskt, psykiskt, demokratiskt, känslomässigt och miljömässigt. Att fortgå, att vara, bevara och skydda, kanske föräldrarollen rent generellt borde gälla hela mänskligheten gentemot vår planet med dess natur, djur, ja alla dess innevånare och framtid.

”Apa”
Det andra verket jag visar är gjort i Italiensk gul marmor från Siena. Jag ser den som en lekfull selfietrutande apunge. Men jag har hört andra se den som annat och definitionen är förstås upp till betraktaren. Vad det gäller denna skulpturs relation till temat hållbarhet så är ju diskussionen densamma vad det gäller materialet. Även själva utförandet, att hugga i sten är väl att betrakta i linje med slowfood och allt sådant… även om jag förstås använder modernare verktyg än under Michelangelos tid.

 

Kanske kan man säga att lite humor, ett skratt förlänger livet. Och att motivet, ett porträtt är något som hållit i sig sedan Romarnas tid… Likaså avbildningen av sig själv… vare sig det sker med en mobilkamera eller genom en mejsel och hammare i sten.

Material; Gul marmor från Siena, gjord 2017
Mått; 60x37x28
Vikt; ca 40 kg