”The Super-Sargasso Sea – Isbergsplastön”

Super-Sargasso havet är den dimension dit borttappade saker tar vägen, dess existens lades fram av Charles Fort, författare och forskare i anomala fenomen. Det kan ses som den spontana, anomala teleporteringen av ett objekt till an annan dimension. Det verkliga Sargasso havet återfinns i centrum av vad som kallas Bermuda triangeln, där flyter även den 100 km i diameter enorma Nordatlantiska soptippsön. Genom att göra om skräp som hittats i naturen till något vackert, glittrande och förföriskt, där det vid närmare granskning upptäcks att det faktiskt är ett berg av skräp, vill jag uppmärksamma och skapa dialog kring global uppvärmning samt den miljöförstöring av plast som förekommer i naturen från de stora plastöar av skräp som flyter i Stilla Havet och Atlanten till soptippsön i Venedig lagunen.

Skulpturen tar avstamp i att höja medventandet om plastföroreningar både i Stilla Havet den s.k Great Pacific Garbage Patch, North Atlantic Garbage Patch och föroreningarna i Östersjön.
Verket korresponderar direkt med 2019 års tematik: hållbarhet och genom att jag omvandlat hittat skräp till ett förförsik vackert barockt isberg knyter skulpturen även an till det spänningsfällt som uppstår mellan de två platserna i utställningen, där den ena platsen betraktas som vacker, den andra som dess raka motsats.

Höjd 180cm
Längd 340cm
Bredd 240cm