Råttan biter sig själv i svansen, en metafor över mänskligheten. Råttan är ett rovdjur som liksom alla andra djur tänker den på sig själv för sin överlevnad. Därigenom far råttan hänsynslöst fram och härjar i sin omgivning precis som vi människor. Vi är så klart mycket värre, för vi förstör själva planeten, därigenom även för oss själva ( och alla andra arter).

Vi exploaterar och suger girigt ut jordens resurser för vår egen vinnings skull. Samt skapar gifter som på sikt förstör bland annat möjligheten för rent vatten och rent syre. Det är ett väldigt kortsiktigt beteende då vårt handlande förgör möjligheten för ett långsiktigt överlevande för vår egen art samt alla andra arter. Det dumma är att vi fast vi vet om det, har vi inte förmågan att stoppa vår ohållbara farliga framfart som har pågått i många decennier. Nu försöker en del att bromsa och hålla igen, men långt ifrån alla. Snöbollen är i rullning, fortare och fortare accelererar den och den är omöjlig att stoppa. Men vi måste göra så mycket som möjligt för att få snöbollen som blir svartare och svartare att sluta att rulla så fort.

Att man biter sig själv i svansen är en metafor för att beskriva att man är på väg åt fel håll. Råttan är ett porträtt över mänskligheten och den får symbolisera denna dystopi. Jag har gjort den i en stor skala för att man ska observera den och synliggöra vår dum dristighet. Vår strävan efter, bättre, mer, billigare och ekonomisk rikedom är förödande för att det är så syniskt.

Walt Disney gjorde en film 1935 som heter The Golden Touch. Den handlar om en kung som fårmöjlighet att göra en önskning. Han önskar sig att allt han tar på ska bli till guld. Det slår in, men han kan varken äta, dricka eller älska något för att allt han vidrör blir till guld. Först tycker han att det är jättehärligt, men det slutar med att han har förlorat allt. Naken och utblottad sitter han på marken i en grop för att han bönat och bett om att i stället för sitt kungarike och allt guld så ville han bara ha en hamburgare. Min skulptur är modellerad direkt i betong mot en stomme av frigolit och nät. Rent materialmässigt är det inte så hållbart med tanke på att frigolit är plast. Betong är ett naturligt material liksom metall, men det krävs energi för att tillverka.

ca 220 cm lång vikt 250kg